Categoriearchief: Toslink

Haakse Optische Toslink kabel

Haakse optische toslink kabel nodig?

Als een TV aan de muur wordt gehangen, is het vaak een probleem dat de stekkers (kabels) niet goed tussen de TV en de muur passen. Vaak lijkt de enige oplossing om een gat in de muur te kappen of frezen, om de stekkers toch in de TV te krijgen. Gelukkig zijn er ook oplossingen om dit makkelijker aan te sluiten, door middel van haakse kabels. Dit zijn kabels met een haakse stekker, deze stekker loopt in een hoek. Hierdoor is de stekker minder lang, waardoor deze niet meer in de weg zit.

Bij optische Toslink audiokabels zijn haakse kabels vaak lastig te vinden. Er zijn gelukkig wel haakse Toslink adapters te vinden, waarmee elke optische Toslink kabel een haakse kabel wordt. Zo maak je eenvoudig van een standaard Toslink kabel, een kabel met een hoekje oftewel haakse optische Toslink kabel. Door het gebruik van deze haakse adapter op de kabel, loopt de kabel in een hoek ten opzichte van de stekker. Ideaal wanneer de tv vlak aan de muur gemonteerd wordt, of als de Toslink poort op een onhandige plaats zit.

Behalve de Toslink kabels, zijn er natuurlijk ook nog andere kabels nodig om de TV aan te sluiten. Gelukkig is van de meeste andere kabels ook een haakse variant en/of haakse adapter leverbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Haakse toslink adapters met een hoek van 90 graden zijn ideaal voor het haaks aansluiten van TV’s, mediaspelers, versterkers, radio’s, audio systemen, Apple TV’s en andere apparaten met de bekende Toslink aansluiting. Toslink wordt ook wel eens SPDIF of digitale audio aansluiting genoemd. Een Female Toslink aansluiting ziet er op het apparaat meestal uit zoals een van onderstaande aansluitingen (zonder of met klepje).

Female Toslink aansluiting

Een standaard Toslink stekker ziet er zo uit als op onderstaande afbeelding:

Toslink stekker

Door het gebruik van de haakse adapter kun je eenvoudig een optische plug achter je apparaat aansluiten in een hoek van 90 graden. Deze adapter is geschikt voor de bekende Toslink aansluiting, en past dus niet op een 3,5mm mini Toslink (Jack) stekker.

Meerdere Toslink apparaten aansluiten op een Audio/Video receiver?

Als je eenmaal de voordelen van een Toslink hebt ontdekt zul je al je apparatuur willen aansluiten middels deze optische verbindingsmethode. Het nadeel is dat de meeste AV Receivers vaak maar één optische ingang hebben. Als je rondom je TV kijkt, heb je al gauw drie of meer apparaten die je zou willen aansluiten met een Toslink kabel. Een BluRayspeler, een gamesconsole (zoals bijvoorbeeld de Wii, de XBox 360 of de PlayStation 3) en de CD speler zijn allemaal voorbeelden van apparatuur die aangesloten kunnen worden met een optische aansluiting.
Een oplossing kan zijn om iedere keer als je van een andere apparaat gebruik maakt de kabel los te halen van het ene apparaat en in te pluggen bij het apparaat dat je op dat moment wilt gaan gebruiken. Een prima manier, maar het kan natuurlijk veel makkelijker. Hoe? Simpel: Een optische switch, ook wel de optische toslink schakelaar genoemd.
Met dit apparaatje van nog geen 11 euro kun je snel en makkelijk schakelen tussen de verschillende apparatuur die je hebt. De meeste switches hebben drie ingangen en een uitgang en dus kun je direct drie apparaten aansluiten op je AV Receiver en deze simpel om schakelen naar het kanaal wat je nodig hebt, zonder lang achter je TV of home cinema setup te hangen om de kabels om te pluggen.
Tevens kan een optische toslink schakelaar ook vaak de setup aan voor drie uitgangen en een ingang. Op deze manier kun je je digitale audio signaal makkelijk naar verschillende apparatuur sturen, zoals bijvoorbeeld alleen je TV mocht je niet altijd je geluidssysteem aan willen hebben.
Het voordeel wat je er nog bij krijgt is dat je kabels niet zo snel slijten, want je hoeft ze niet telkens opnieuw in- en uit te pluggen.

Goedkope of dure optische kabel kopen?

Optische toslink kabelEen optische audio kabel is een onmisbare kabel om goed geluid naar je audio receiver te sturen. Een simpel kabeltje van een meter heb je vaak al voor slechts drie euro. Toch zijn er ook kabels verkrijgbaar van zes tot zeven euro. Wat is het verschil tussen deze kabels en is de meerprijs de aanschaf van een duurdere toslink kabel het waard?
Allereerst kunnen we stellen dat de functionaliteit van de goedkopere optische kabel hetzelfde is als die van de duurdere kabel. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee type kabels. Om te beginnen is de afscherming van de goedkopere kabel van een stuk lagere kwaliteit. De kans dat je de kabel buigt en hierdoor een breuk ontstaat in de kabel is vele malen groter. De duurdere kabels zijn vaak een stukje dikker waarbij de kans op breuken aanzienlijk verkleind wordt. Dit helpt ook als je de kabel vaker om moet pluggen of in situaties waarbij de kabel niet recht toe recht aan kan worden aangesloten.
Een ander groot verschil is de connector van de kabel zelf. De connector van de duurdere kabel is slijtvaster, doordat er gebruik wordt gemaakt van aluminium componenten in plaats van plastic. Daarnaast zijn de duurdere kabels een stuk beter vast te pakken bij het in en uit prikken van de kabel zelf. Ook dit draagt bij aan een langere levens duur van de betreffende kabel.
Uiteindelijk zal de keuze aan jezelf liggen, maar wij raden uit persoonlijke ervaring eigenlijk altijd de duurdere kabel aan. De functionaliteit zelf verschilt niet, maar in het gebruik van de kabel en in de levensduur van de kabel zitten zeer grote verschillen. Overigens raden we aan om bij langere lengtes (5 meter of 10 meter) kabel altijd te gaan voor de duurdere variant, de optische fiber die gebruikt wordt zal op deze afstanden een stuk nauwkeuriger zijn werk moeten doen en hierbij merken we zelf dat de goedkopere optische toslink kabels het vaker af laten weten.